Pedeset godina Pučkog otvorenog učilišta Kutina

Fotografije uz članak 4
22.01.2013

POU Kutina obilježilo je pedesetu obljetnicu svojega rada predstavljanjem monografije, uz nazočnost sadašnjih i bivših djelatnika, gradonačelnika Grada Kutine Davora Žmegača, zamjenika županice Sisačko-moslavačke županije, Andrije Rudića, gradskih i županijskih pročelnika za kulturu i obrazovanje. Svečanosti su nazočili i ravnatelj POU Daruvar, Nedjeljko Pajtak, ravnatelj POU Novska, Mario Čelan, te predsjednik Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta, Damir Matković.

Prilikom predstavljanja monografije istaknuto je da su rijetki građani Kutine koji tijekom niza godina na bilo koji način nisu konzumirali neku od usluga koju POU nudi. Uz stjecanje znanja, te njegovanje baštine i kulturnog stvaralaštva, tu su i svakodnevne posjete raznim kulturnim događanjima koja se gotovo u pravilu održavaju pola stoljeća upravo u ovoj ustanovi.

Rad Učilišta u svojim su govorima pohvalili kutinski gradonačelnik Davor Žmegač, i zamjenik županice Sisačko-moslavačke županije, Andrija Rudić. O POU dijele isto mišljenje, smatrajući ga hramom kulture koju grad treba podupirati, te koja ulaskom u EU ima priliku za razvoj i stvaranje dodane vrijednosti.

Povodom pedesete obljetnice, Damir Matković uručio je ravnateljici POU Kutina, Ireni Vdović, Povelju Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta za doprinos razvoju kulture i obrazovanja odraslih, istaknuvši da je to velika obljetnica za ovu ustanovu, sve njezine djelatnike, za Grad Kutinu, za čitavu Sisačko-moslavačku županiju i sve njezine građane, te da ova obljetnica na poseban način svjedoči o obrazovanju i kulturi, dva iznimno važna područja djelovanja za svaku državu i svaki narod, jer bez obrazovanja nema razvoja, i to obrazovanja sažetog u paradigmi cjeloživotno učenje, obrazovanja u koje su uključeni građani svake životne dobi, obrazovanja koje pruža drugu priliku kroz osnovno i srednje obrazovanje odraslih, do brojnih programa namijenjenih svima, kao što su programi stranih jezika programa informatičkog opismenjavanja što se u modernom svijetu smatra temeljima pismenosti, pa sve do različitih programa kreativnog razvoja i hobby programa. Kultura, jer samo narod koji njeguje svoju kulturnu baštinu, čuva svoju povijest i identitet, prepoznatljivost prema drugim narodima, kulturama i tradicijama. Kulturni programi i sadržaji medij su kroz koji upoznajemo druge da bismo ih mogli razumjeti i uvažavati te pretpostavka za razvoj modernog društva, toleranciju i suživot. Upravo Pučko otvoreno učilište kroz svoje programe kulture: umjetničke radionice, kazališnu djelatnost, glazbeno-scensku djelatnost, kino, pruža te mogućnosti svojim polaznicima i posjetiteljima.

Stoga je ova ustanova od neprocjenjive vrijednosti za svoje sugrađane i Grad Kutinu, te brojne institucije i ustanove s kojima u partnerstvu i suradnji doprinosi boljitku i razvoju ovoga područja.

Odnedavno, Pučko otvoreno učilište Kutina imalo je priliku sudjelovati u projektima Europske unije. Mali je broj ustanova koje su u tome uspjele u dugotrajnoj i obuhvatnoj proceduri provjere programa, prostornih, kadrovskih, ljudskih i financijskih kapaciteta. Stoga sudjelovanje u projektima Europske unije za Učilište predstavlja potvrdu kvalitete rada, organizacije i stručnosti na širokoj europskoj razini, u skladu sa suvremenim europskim trendovima.

Više o monografiji i obljetnici na www.kutina.hr

O nama

Hrvatska zajednica pučkih otvorenih učilišta osnovana je 20. svibnja 1954. godine, kao Savez narodnih sveučilišta. U to vrijeme u Hrvatskoj je djelovalo 181 narodno sveučilište, čiji predstavnici su, na savjetovanju u siječnju te godine, istaknuli potrebu osnivanja udruge radi objedinjavanja interesa institucija koje su djelovale u različitim uvjetima.

Kontakti

Hrvatska zajednica pučkih otvorenih učilišta
10 000 Zagreb, Vlaška 65
Tel/fax: +385 1 4553 628; +385 1 4551 614
E-mail: hzpou@hzpou.hr; hznios@zg.htnet.hr